Endodoncija

Devitalizacija zuba više ne mora biti mukotrpno iskustvo. Uz današnju tehnologiju određivanja duljine korijenskog kanala (apeks lokator), i instrumentacije i punjenja istog (strojna endodoncija, topla gutaperka) liječenje zuba i konzervativna sanacija ispunom mogući su u samo jednoj posjeti. Kako bi liječenje bilo uspješno neizostavno je imati odgovarajuću opremu i materijale. Tako se mi, u našem centru dentalne medicine, koristimo najnovijim modelima apeks lokatora (uređaja koji pronalaze i određuju duljinu korijenskih kanala) NSK® iPex, strojnim uređajima za obradu korijenskih kanala Maillefer ProTaper® te najkvalitetnijim materijalima za kemijsku obradu kanala kao i za njihovo punjenje. Svaki se izliječen zub prati i radiološki (RTG snimkom).

 endodoncija

Tretman počinjemo anesteziranjem područja, otklanjamo pokvareno zubno tkivo, odstranjujemo upaljenu zubnu pulpu i čistimo kanale zuba. U našoj ordinaciji koristimo modernu, strojnu instrumentaciju korijenskih kanala. Ako je zub preslab, u kanal se stavlja metalni ili kompozitni kolčić koji će ga učvrstiti. Zahvati su u potpunosti bezbolni jer se izvode pod lokalnom anestezijom.

Ovisi o oštećenju pulpe i živca, ali  u većini slučajeva dovoljno je jednoposjetno liječenje.

Revizija endodontskog punjenja je indicirana u slučajevima neuspjeha primarnog liječenja. Najčešći razlog neuspjeha je nazočnost bakterija u korijenskom kanalu ili kanala koji nije pronađen i adekvatno napunjen.