Estetska dentalna medicina

Osmijeh je prozor duše, on pokazuje naše emocije, upozorava na našu vitalnost, mladost, želju ka lijepom i njegovanom izgledu pa i senzualnost. Zato je čovjekova potreba da ima lijepe i zdrave zube sasvim razumljiva. Uz pomoć estetske stomatologije nedostaci u obliku, boji ili položaju zuba koji su vam godinama smetali danas postaju prošlost i uspomena sa starih fotografija 

Kažu da lijep osmijeh otvara sva vrata. Da bi osmijeh bio lijep i pravilan, on mora zadovoljavati estetska pravila koja ga kao takvog određuju. Percepcija estetike osmijeha je doduše subjektivni doživljaj, no postoje matematički i geometrijski koncepti analize odnosa usana i zubi i njihove usklađenosti s pravilima strukturne ljepote te harmoničnog uklapanja u cjelinu lica.

Zato ne prepuštamo pacijentu da se zadovolji ovim ili onim rezultatom. Mi moramo zadovoljiti estetske uvjete koji će osmijeh odrediti kao pravilan i lijep. Koristeći umjetničke vještine i tehnološki napredak osigurat ćemo vam lijepi, mladenački osmijeh i više samopouzdanja.

Estetska dentalna medicina je interdisciplinarna grana stomatologije koja objedinjuje gotovo sva područja stomatologije, a dovedena je do savršenstva, kako estetski, tako i funkcionalno. Predstavlja najvažniji aspekt moderne stomatologije jer se danas od svih zahvata očekuje savršenstvo i u funkcionalnom i u estetskom smislu.

Izrada zubnih ispuna (plombi)

Estetski ispuni izrađuju se u slučajevima kada nije potrebna velika obnova zubnog tkiva, te se rade u ordinaciji u jednom posjetu. Dobro poznati amalgamski ispuni se danas zbog dobro poznatih zdravstvenih i estetskih razloga zamjenjuju estetskim kompozitnim ispunima proizvedenih od ekskluzivnih materijala kojima postižemo potpuno prirodan izgled zuba. Današnji stupanj razvitka nam omogućava primjenu širokog izbora vrsti i nijansi materijala sa kameleonskim efektom koji rezultira izradom ispuna koji su praktički nevidljivi u pacijentovim ustima.

Izbjeljivanje zubi

Caklina je vanjski, zaštitni sloj zubi, i kao takva je odgovorna za njihov sjaj. S godinama, caklina postaje sve tanja i dolazi do izražaja dio ispod cakline- dentin, koji je žute boje. Zahvaljujući napretku stomatologije, možemo vam vrlo kratko i bezbolno vratiti sjaj i bjelinu zubi. Može se izbijeliti jedan ili više zubi, vitalni i avitalni zubi. Izbjeljivanje zubi ima smisla samo ako su zubi prethodno dobro očišćeni, a pacijent instruiran u optimalnoj dnevnoj higijeni usne šupljine.

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje zuba

Kod prosječne higijene usne šupljine preporuča se profesionalno čišćenje zubi dva puta godišnje. Potrebno je i prije svih kirurških zahvata usne šupljine, kako bi se smanjila opasnost od infekcije. Profesionalno čišćenje je prvi korak terapije parodontitisa.

Profesionalno čišćenje se provodi po visokim standardima i obuhvaća:

  • instrukcija, motivacija i korekcija higijene usne šupljine
  • uklanjanje tvrdih i mekih naslaga sa zubi („zvučni“ instrumenti, ručni instrumenti, pjeskarenje)
  • poliranje i fluoridiranje

Uobičajeno se provodi bez anestezije. Kod osjetljivih zubi je naravno moguće anestezirati senzibilna područja.