Oralna kirurgija

Oralna kirurgija specijalistička je djelatnost dentalne medicine, a najčešći oralno kirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplicirana vađenja impaktiranih i retiniranih očnjaka ili umnjaka, resekcije korijena zuba te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba. U suradnji s ostalim specijalnostima dentalne medicine, osobito tijekom ortodontske terapije, ponekad je potrebno izvaditi pojedine zdrave zube, mliječne ili trajne kako bi terapija bila uspješna i cjelovita.

Svi zahvati oralne kirurgije rade se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni!

Vađenje umnjaka

Boli Vas čeljust? Ne možete otvoriti usta? Muči Vas neugodan zadah? Imate visoku temperaturu? Sve su ovo klasični simptomi nicanja umnjaka, a osjećaj je sve samo ne ugodan.

Umnjaci su zubi koji posljednji rastu i to obično u dobi između 17 i 24 godine. Ukoliko postoji dovoljno mjesta u ustima umnjak probija van i ne stvara nikakve probleme, međutim ukoliko nema mjesta za nicanje umnjak će zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim kutem od ostalih zuba i neće uspjeti niknuti do kraja te će uzrokovati bol i iritaciju.

Ako se umnjak probija kroz zubno meso izaziva upalu zubnog mesa. Desni mogu postati bolne i natečene. Komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka i uzrokuju upalu, bol i oticanje i doći će najvjerojatnije do infekcije. 

Takve umnjake, koji konstantno stvaraju probleme potrebno je izvaditi. Ovisno o anatomskom obliku i poziciji umnjaka, prepustite oralnom kirurgu odluku o najboljem i najoptimalnijem pristupu vađenja umnjaka. Operacija vađenje umnjaka zove se alveotomija. Za pacijenta ne bi trebala biti zabrinjavajuća činjenica da mu je potrebna operacija vađenja umnjaka.  Postupak nije ništa gori od normalnog vađenja zuba, osim što operater ima malo više posla.

Upute za pacijenta nakon vađenja zuba:

  • ne dirajte ranu i kroz 24 sata nakon vađenja žvačite na suprotnoj strani 
  • ne pušite kroz 12 sati – dim iritira ranu i provocira krvarenje 
  • ne četkajte područje rane kroz 24 sata, nakon toga četkajte lagano i održavajte oralnu higijenu 
  • izbjegavajte ispiranje rane 24 sata nakon vađenja, kako ne biste isprali krvni ugrušak koji je neophodan za cijeljenje 
  • krvarenje nakon vađenja je u nekoj mjeri normalno, zato ćete dobiti upute da držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu između zuba na rani kroz 20 minuta. Ukoliko biste i dalje jače krvarili, javite se u ambulantu. Kod kuće možeta na ranu staviti mokru vrećicu čaja. Čaj sadži tanine koji prirodno smanjuju krvarenje 
  • bol je do jedne granice normalna. Možete koristiti neki od analgetika, npr. Tylenol, dok Voltaren Rapid nikad ne uzimajte na prazan želudac, i nikad ne više od 3 puta na dan. Ne uzimajte analgetike kao što su Andol ili Aspirin jer oni potiču krvarenje! Ukoliko bol potraje, javite se u ordinaciju. 
  • da smanjite ili spriječite otečenost stavite s vanjske strane lica u predjelu vađenog zuba kroz prvih 12 sati vrećicu sa ledom zamotanu u ručnik ili neku drugu tkaninu (ne direktno na kožu!). Na 20 minuta stavite led, pa skinite, pa opet stavite kroz jedan sat. Ukoliko je potrebno, ponovite. 
  • jedite normalno, ali ne prevruće. Preporučuje se hladnije piće, sladoled ili jogurt te mekša hrana. Uzimajte dovoljno tekućine.. 
  • ukoliko primjetite nešto neuobičajeno, odmah nas nazovite!