Terapija djece i tinejdžera

Nikad nije prerano

Ako primijetite da vaše dijete  u dobi od tri do pet godina nepravilno izgovara neke glasove, „šuška“ ili ima problema sa  žvakanjem,  spava otvorenih usta, ne ustručavajte  se doći na pregled: neke se nepravilnosti na mliječnim zubima  lako mogu korigirati kako bi se omogućio ispravan zagriz i žvakanje. 

Prvi posjet ortodontu

Najbolje vrijeme za posjet ortodontu je dob od 7 godina. Pravovremenim dolaskom dijete dolazi pod nadzor ortodonta koji u slučaju rane potrebe za terapijom reagira odmah i time eliminira niz komplikacija koje dolaze kao posljedica neskladnog odnosa zubi i čeljusti, štetnih navika kao što su sisanje prsta, nepravilno gutanje i guranje jezika među zube te poteškoće u govoru. Ortodont odabire kad je najbolji „tajming“ za pravilno usmjeravanje rasta i razvoja čeljusti u povoljnom smjeru.

Konačna izmjena mliječnih sa stalnim zubima u bočnom segmentu počinje otprilike između devet te završava sa dvanaest godina (ovo je prosjek koji može varirati). Početak izmjene mliječnih zuba je idealan za početak mobilne ortodontske terapije. Ovaj tretman može trajati do kraja puberteta, kad se zadnji mliječni zub zamijeni stalnim i dok kosti lica još rastu. Kako bi spriječili nepravilnosti, mi ortodonti  vodimo proces  nicanja zuba i pratimo proporcije čeljusti i donje trećine lica na koje možemo utjecati terapijom. Ovo neće utjecati samo na položaj zuba i čeljusti, nego može također poboljšati tip gutanja i žvakanja te pomoći boljem zatvaranju usana. Rana terapija može djelovati na odnose čeljusti, pridobiti više prostora za trajne zube, izbjeći vađenje zuba, smanjiti mogućnost impaktiranih zuba, eliminirati sisanje prsta, guranje jezika i nepravilno gutanje ili poteškoće u govoru. 

Kod djece se najčešće koriste mobilni aparatići u jednom komadu za korekciju odnosa čeljusti ili vanjske naprave: Aktivator, Bionator, Twin-block, Hedgir, Lingvalni luk, Delairova maska kod klase III...

Ovo je idealno vrijeme za  početak ortodontske terapije kod djece. A može biti ohrabrujuće čuti da je sve u redu te da tretman nije potreban!

Dijagnostika

Kako bi napravili plan i odredili pravo vrijeme za početak terapije, koristimo dijagnostičke zapise ( rendgenske slike, modele i fotografije). Na sljedećoj vam konsultaciji  detaljno objasnimo svaki korak terapije. U ovoj vam fazi takođe objasnimo i različite opcije tretmana i opišemo moguće naprave.

Sve ovo zvuči kompliciranije nego što je  ustvari. A što je najvažnije, ne boli! 

ortodoncija

Terapija mobilnim napravama

Kod mobilnog aparata vrlo je važna suradnja i želja djeteta (ne roditelja) da ispravi svoje zube. Aparat se mora nositi najmanje 16 sati dnevno. Dok nije u ustima drži se u kutijici koju dobijete u ordinaciji (nikako u vodi). Pravilo je da čisti aparat ide u čista usta tako da se aparat opere  četkicom kao i zubi. Neki aparatići imaju vijak koji se okreće po uputi ortodonta.

Danas se često radi terapija u dvije faze, tako da se prvo mobilnim aparatima korigiraju čeljusni odnosi, a kasnije fiksnim se korigira položaj zuba.

Ne zaboravite donijeti aparatić na svaku kontrolu!!! Nemojte stavljati aparatić u maramicu jer bi ga netko mogao baciti i nemojte ga staviti u džep jer možete sjesti na njega pa će puknuti!!! 

ortodoncija ortodoncija

Headgear (Hedgir)

Hedgir je naprava koja se sastoji od prstenova cementiranih na prve trajne molare, šestice, te od luka koji ima dva dijela - jedan koji se umeće u tubice na prstenu i jedan koji ide izvan usta i za kojeg se prikači gumena traka koja ide najčešće oko vrata. Hedgir je izvrstan aparat koji nam često pomaže izbjegnuti vađenje zuba.

Djetetu koje ima gornju čeljust previše naprijed pomaže zaustaviti pretjerani rast gornje čelusti. U slučaju da je došlo do preranog gubitka mlječnih zubi, gornje šestice se pomiču naprijed i više nema mjesta za sve zube. U tom slučaju se moraju vaditi zubi ali ako se stavi hedgir i dijete ga dobro nosi, šestice se vraćaju na svoje mjesto a zubi se lijepo smještaju u zubni luk.

Nakon terapije hedgirom slijedi fiksna terapija. Ne zaboravite ponijeti headgear na svaku kontrolu!!!

ortodoncija ortodoncija

Fiksne bravice

Kada niknu svi stalni zubi (oko 12 godine dijeteta), vrijeme je za početak korekcije nepravilnosti uz pomoć fiksnih naprava. To su ortodontske naprave koje stomatolog postavlja na zube tehnikom ljepljenja, a sastoje se od prstenova ili tuba na molarima (kutnjacima), gumenih dijelova i bravica na svakom zubu. Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala. U bravice se postavlja žičani luk koji ima svojstvo elastičnosti i teži vratiti se u prvobitni položaj, pri čemu preko bravica pomiče zube. Žice koje se koriste u terapiji produkt su visoke tehnologije i omogućuju uz bravice, precizno pomicanje zuba korištenjem vrlo blagih, biološki prihvatljivih sila.

S obzirom na to da ih pacijent ne može sam skinuti, zahtijevaju pomnije biranje hrane, rezanje hrane na manje komade, odličnu higijenu nakon svakog obroka te strpljenje i dobru suradnju s ortodontom.

Ako postoji nerazmjer u veličini čeljusti i zubi, potreban prostor dobiva se suvremenim metodama sužavanja i preoblikovanja zubi. Ekstrakcije se izbjegavaju u svim slučajevima za koje se čini da imaju potreban potencijal, a preciznost korekcije položaja zubi je visoka.

Pacijent jednom mjesečno treba doći na kontrolni pregled da mu ponovno aktiviramo napravu. Aparat ne radi ništa sam, ORTODONT pomiče zube u željenom smjeru. Zbog toga je vrlo važna suradnja i povjerenje ortodonta i pacijenta.

Pacijent može birati između estetskih (u boji zuba) i metalnih bravica, samoligirajućih ili konvencionalnih. Od estetskih razlikujemo keramičke i kompozitne te poliuretanske bravice.

ortodoncija ortodoncija

Retencija

Nakon aktivne faze slijedi retencijski period koji traje još godinu dana, a ima za cilj zadržavanje zuba u novom položaju. Postoje razne vrste retainera: od prozirnih udlaga (Essix retainer), onih sa žičanim elementima (Whraparound retainer i sl.) do fiksnih žičanih nalijepljenih na unutrašnjim plohama prednjih zuba. Vrijeme nošenja je neograničeno, posebno ako pacijentu ostane neprikladna navika guranja jezika kod gutanja, disanje na usta i sl.

Ritejneri su prozirne, mobilne bravice, pomoću kojeg zubi zadržavaju postojeće stanje. Moraju se nositi po preporučenom protokolu, jer bi se zubi mogli vratiti u prvobitno stanje. Terapija još nije gotova!

Zapamtite: nosite ritejner u ustima, ne u džepu.

Ovo je najbolji način da zadržite svoj zdravi i lijepi osmijeh na licu.

ortodoncija