Terapija odraslih pacijenata

Nikad nije kasno

U odrasloj dobi ortodontska terapija pomaže u uspostavljanju funkcije zagriza, u parodontološkoj terapiji, služi kao priprema za protetsko liječenje, zbog uklanjanja traumatske okluzije, ubrzanog trošenja zubi te naravno, radi estetike. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Praktički nema razlike između pomaka zubi i mehanike kojom ga postižemo kod odraslih i djece.

Položaj vaših zubi se može ispraviti u bilo koje vrijeme. Gledajte to ovako: vaši su zubi pričvršćeni vlaknima za čeljust, nisu čvrsto vezani za kost. Tijekom ortodontskog tretmana koristimo bravice za primjenu pritiska na zube, što uzrokuje reakciju u kosti pa mičemo zube u željeni položaj. Tijekom tretmana zubi postaju labaviji i samim time i prijemčiviji za pomicanje u položaj koji želimo. Vaši će zubi biti čvrsto usidreni u kosti kad terapija završi i nakon faze retencije.

ortodoncija

Dijagnostika

Kako bi napravili plan i odredili pravo vrijeme za početak terapije, koristimo dijagnostičke zapise ( rendgenske slike, modele i fotografije). Na sljedećoj vam konsultaciji detaljno objasnimo svaki korak terapije. U ovoj vam fazi takođe objasnimo i različite opcije tretmana i opišemo moguće naprave.

Sve ovo zvuči kompliciranije nego što je ustvari. A što je najvažnije, ne boli!

Terapija odraslih fiksnim bravicama

Odrasla dob zahtijeva terapiju gotovo isključivo fiksnim napravama. To su ortodontske naprave koje stomatolog postavlja na zube adhezivnom tehnikom, a sastoje se od prstenova ili tuba na molarima (kutnjacima), gumenih dijelova i bravica na svakom zubu. Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala. U bravice se postavlja žičani luk koji ima svojstvo elastičnosti i teži vratiti se u prvobitni položaj, pri čemu preko bravica pomiče zube. Žice koje se koriste u terapiji produkt su visoke tehnologije i omogućuju uz bravice, precizno pomicanje zuba korištenjem vrlo blagih, biološki prihvatljivih sila.

S obzirom na to da ih pacijent ne može sam skinuti, zahtijevaju pomnije biranje hrane, rezanje hrane na manje komade, odličnu higijenu nakon svakog obroka te strpljenje i dobru suradnju s ortodontom.

Ako postoji nerazmjer u veličini čeljusti i zubi, potreban prostor dobiva se suvremenim metodama sužavanja i preoblikovanja zubi. Ekstrakcije se izbjegavaju u svim slučajevima za koje se čini da imaju potreban potencijal, a preciznost korekcije položaja zubi je visoka.

Pacijent jednom mjesečno treba doći na kontrolni pregled da mu ponovno aktiviramo napravu. Aparat ne radi ništa sam, ORTODONT pomiče zube u željenom smjeru. Zbog toga je vrlo važna suradnja i povjerenje ortodonta i pacijenta.

ortodoncija ortodoncija

Invisalign

Posljednji hit u ortodonciji su Invisalign®- nevidljive, prozirne udlage za korekciju zubi. Tu nema ni bravica, ni žice ni gumica nego pacijent dobija 10 do 20 udlaga koje mijenja svaka dva tjedna. Nosi ih stalno, osim kad jede i pije, a ravnanje traje 9-15 mjeseci-što je dvostruko kraće nego sa fiksnim aparatima. Ipak, terapijske mogućnosti ovog sistema su vrlo ograničene i primjenjive su samo kod jednostavnijih slučajeva i manjih pomaka zubi.

Retencija

Nakon aktivne faze slijedi retencijski period koji traje još godinu dana, a ima za cilj zadržavanje zuba u novom položaju. Postoje razne vrste retainera: od prozirnih udlaga (Essix retainer), onih sa žičanim elementima (Whraparound retainer i sl.) do fiksnih žičanih nalijepljenih na unutrašnjim plohama prednjih zuba. Vrijeme nošenja je neograničeno, posebno ako pacijentu ostane neprikladna navika guranja jezika kod gutanja, disanje na usta i sl.

Ritejneri su prozirne, mobilne bravice, pomoću kojeg zubi zadržavaju postojeće stanje. Moraju se nositi po preporučenom protokolu, jer bi se zubi mogli vratiti u prvobitno stanje. Terapija još nije gotova!

Zapamtite: nosite ritejner u ustima, ne u džepu.

Ovo je najbolji način da zadržite svoj zdravi i lijepi osmijeh na licu.

ortodoncija ortodoncija ortodoncija

Održavanje higijene sa ortodontskim aparatićem

Aparatić za zube, ortodontski aparat ili popularno nazvan i bravica za zube zahtijeva potpuno drugačiji higijenski pristup. Sigurno ste primjetili da je teže čistiti zube koji na sebi imaju te bravice samo sa četkicom za zube. Svakako četkica za zube nije jedini način čišćenja bez obzira o kakvoj se usnoj šupljini radilo, onoj sa ili bez aparatića, ali uvelike je teže očistiti zube samo četkicom kod osoba koje nose aparatić.

Aparatići su magnet za hranu što znači da sve što unesete u usta ostat će djelomično i na njima. Ako hoćete olakšati vašu higijenu, izbjegavajte hranu koja zahtijeva tvrdi zagriz poput jabuke ili hranu koja je ljepljiva poput gumenih bombona, svakako izbjegavajte žvakaće gume i poslije svakog obroka čistite zube.

Osim obične četkice srednje tvrdoće, ukoliko nosite aparat trebali bi obavezno u oralnu higijenu uvrstiti i interdentalne četkice(npr Curaprox CS 1006 ili CS 1009 single ) te ortodontski konac. Ukoliko nemate prostora između zubi, odnosno imate jako zbijene zube te se ne možete koristiti koncem ili interdentalnom četkicom, koristite oralni vodeni tuš (to je aparat koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom). Vrh nastavka se prisloni u područje između dva zuba, a mlaz vode zatim ispere ostatke hrane koji su zaostali između zuba.

Kombinacijom konca, interdentalne četkice i oralnog vodenog tuša uspjeh je zagarantiran. Potrebno je samo biti strpljiv. Primjetili ste da Vam zubi krvare prilikom čišćenja? To je znak manje upale, slobodno nastavite čistiti i masirati to područje, vjerujte upala će proći ukoliko higijena bude bolja.

Svakako trebate odlaziti na kontrole kod stomatologa koji će provoditi dodatne higijenske mjere poput ultrazvuka te pjeskarenja (postupak čišćenja zubne površine mješavinom vode i finog praha pod velikim pritiskom).

ortodoncija ortodoncija