Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknađivanjem zuba ili zubi koji nedostaju. Zubi koji se nadoknađuju moraju zadovoljavati funkcijske i estetske prohtjeve pacijenta. Protetika se danas odnosi na svako estetsko ili funkcionalno zbrinjavanje nedostatka zuba. Gubitak prirodnog izgleda zuba (lom, abrazija, promjene boja, karijes) možemo nadomjestiti pojedinačnim zubnim nadomjestkom u obliku zubnih kruna ili ako je u pitanju gubitak više zuba (izvađeni zubi) onda rehabilitaciju vršimo zubnim mostovima. Zubna protetika ovisi o nizu čimbenika pa je najbolje se dobro raspitati kakva Vam je protetika potrebna i koje su opcije sve moguće (funkcija, estetika, dugotrajnost).

1. Slučaj prije i poslije terapije

Protetika Protetika

Metal-keramičke krunice i mostovi

Metal-keramičke krunice i mostovi danas su standard u stomatološkoj protetici po čvrstoći i dugotrajnosti, zadovoljavajućoj estetici i funkciji, a financijski su najprihvatljivije rješenje za oralnu rehabilitaciju.

2. i 3. Slučajevi prije i poslije terapije

Protetika Protetika

Protetika Protetika

Cirkon oksidna keramika

Cirkon oksidna keramika odlikuje se iznimno viskom čvrstoćom i dimenzijskom stabilnošću, izvrsne biokompatibilnosti (ne uzrokuje alergije i reakcije okolnog tkiva) i odlične je estetike (cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i bijele je boje, naspram metala kod metalo-keramičkih rješenja gdje dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz gingivu).

4. Slučaj prije i poslije terapije

Protetika Protetika

Potpuna keramika

Potpuna keramika najprihvatljivije je rješenje za savršenu estetiku prednjih zuba. Ona svojom bojom, translucencijom, opalescencijom, transparencijom i flourescencijom najvjernije dočarava sva optička svojstva pravog zuba.

Zubni implantat

Zubni implantat je zamjena za korijen zuba koji se postavi u čeljust kako bi nosio most ili krunu zuba. Može biti opcija za pacijente koji su izgubili zub zbog parodontalne bolesti, infekcije, ozljede a ne žele brusiti okolne zube.

Protetika

Ljuskice

Ljuskice (navlake, eng. veneers) keramičke su navlake na prednjim zubima i imaju prije svega estetska obilježja. Indikacije za ljuskice su oštećeni ili otkrhnuti zubi /trauma ili abrazija/, zubi oštećeni karijesom, pigmentacija zuba koja se ne može riješiti izbjeljivanjem, za zatvaranje dijastema (razmaka) između zuba ili jednostavno ako želite ljepši osmijeh. Brusi se lagano samo prednje ploha zuba na koje se kasnije lijepe keramički izrađene ljuskice koje nisu deblje od 0,5 mm.

5. Slučaj prije i poslije terapije

Protetika Protetika

Mobilna protetika

Kod velikog gubitka zubi najednostavnije zamjena sa prirodnim zubima je zubna proteza. Parcijalne proteze se koriste kod gubitka manjeg broja zuba dok kod potpune bezubosti zube nadomještamo totalnim protezama. Totalne proteze i parcijalne zubne proteze najčešće radimo iz ekonomskih razloga jer je mobilni protetski rad višestruko povoljniji u odnosu na fiksne protetske radove. Prednost zubnih proteza je njihova cijena i jednostavnost izrade. Kod potpunih proteza odnosno totalnih proteza uvijek postoji nedostatak elementa za fiksaciju koji mogu učvrstiti, a time i povećati njenu stabilnost. Navikavanje kod nekih osoba na mobilnu protezu je sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje.

Protetika

Zubne proteze na implantatima

Zubne proteze na implantatima su pričvršćene na predhodno ugrađene implantate. Kod takvih proteza sve nedostatke i probleme oko stabilnosti riješavamo implantatima.. Lagano se skidaju i jednostavno se održava higijena.

Privremeni zubi i proteze

Privremeni zubi i proteze U toku izrade protetske terapije postoji mogućnost da pacijentu radimo privremene zube kako ne bi morali odlaziti kući bez zuba. Oni se izrađuju na temelju otisaka prije početka terapije, a možemo ih napraviti u ordinaciji ili u zubnom laboratoriju.