fbpx

posjetite nas | Strožanačka cesta 39B

pratite nas

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija specijalistička je djelatnost dentalne medicine, a najčešći oralni kirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplicirana vađenja impaktiranih i retiniranih očnjaka ili umnjaka, resekcije korijena zuba te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba. U suradnji s ostalim specijalnostima dentalne medicine, osobito tijekom ortodontske terapije, ponekad je potrebno izvaditi pojedine zdrave zube, mliječne ili trajne kako bi terapija bila uspješna i cjelovita. Svi zahvati oralne kirurgije rade se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni!

pošaljite upit

Kirurški zahvati

oralna-kirurgija-1
oralna-kirurgija-2
oralna-kirurgija-3

Vađenje umnjaka

Boli vas čeljust? Ne možete otvoriti usta? Muči vas neugodan zadah? Imate visoku temperaturu? Sve su ovo klasični simptomi nicanja umnjaka, a osjećaj je sve samo ne ugodan. Umnjaci su zubi koji posljednji rastu i to obično u dobi između 17 i 24 godine. Ako ima dovoljno mjesta u ustima, umnjak probija van i ne stvara nikakve probleme. Međutim, ako nema mjesta za nicanje, umnjak će zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim kutem od ostalih zuba i neće uspjeti niknuti do kraja te će uzrokovati bol i iritaciju. Umnjake koji konstantno stvaraju probleme potrebno je izvaditi. Ovisno o anatomskom obliku i poziciji umnjaka, prepustite oralnom kirurgu odluku o najboljem pristupu vađenja umnjaka. Operacija vađenje umnjaka zove se alveotomija. Postupak nije zahtjevniji od normalnog vađenja zuba.

Upute za pacijenta nakon vađenja zuba:

  • ne dirajte ranu i kroz 24 sata nakon vađenja žvačite na suprotnoj strani
  • ne pušite kroz 12 sati – dim iritira ranu i provocira krvarenje
  • ne četkajte područje rane kroz 24 sata, nakon toga četkajte lagano i održavajte oralnu higijenu
  • izbjegavajte ispiranje rane 24 sata nakon vađenja, kako ne biste isprali krvni ugrušak koji je neophodan za cijeljenje
  • krvarenje nakon vađenja je u nekoj mjeri normalno, zato ćete dobiti upute da držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu između zuba na rani kroz 20 minuta. Ukoliko biste i dalje jače krvarili, javite se u ambulantu. Kod kuće možete na ranu staviti mokru vrećicu čaja. Čaj sadrži tanine koji prirodno smanjuju krvarenje.
  • bol je do jedne granice normalna. Možete koristiti neki od analgetika, npr. Tylenol, dok Voltaren Rapid nikad ne uzimajte na prazan želudac, i nikad ne više od 3 puta na dan. Ne uzimajte analgetike kao što su Andol ili Aspirin jer oni potiču krvarenje! Ukoliko bol potraje, javite se u ordinaciju.
  • da smanjite ili spriječite otečenost stavite s vanjske strane lica u predjelu vađenog zuba kroz prvih 12 sati vrećicu s ledom zamotanu u ručnik ili neku drugu tkaninu (ne direktno na kožu!). Na 20 minuta stavite led, pa skinite, pa opet stavite kroz jedan sat. Ukoliko je potrebno, ponovite.
  • jedite normalno, ali ne prevruće. Preporučuje se hladnije piće, sladoled ili jogurt te mekša hrana. Uzimajte dovoljno tekućine...
  • ukoliko primijetite nešto neuobičajeno, odmah nas nazovite!

naši pacijenti o nama

marko

"Hvala Vam, dr. Ivanković Buljan, divni ste sa svakim pacijentom. Oboje moje djece imaju odličan osmijeh zahvaljujući Vama! Vašu ću ordinaciju svugdje preporučiti. Najbolji ste!"

Marko, Split

testimonial-2 (1)

"Moja kćer sad se veselo smije, nema više srama ni u školskim predstavama i u druženju s prijateljima. Hvala cijelom timu Ortodental centra!"

Irena, Omiš