fbpx

posjetite nas | Strožanačka cesta 39B

pratite nas

Terapija djece i tinejdžera

Ako primijetite da vaše dijete u dobi od tri do pet godina nepravilno izgovara neke glasove, „šuška“ ili ima problema sa žvakanjem, spava otvorenih usta, ne ustručavajte se doći na pregled: neke se nepravilnosti na mliječnim zubima lako mogu korigirati kako bi se omogućio ispravan zagriz i žvakanje.

pošaljite upit

Nikad nije prerano

ortodoncija-djeca-1
ortodoncija-djeca-2

Prvi posjet ortodontu

Najbolje vrijeme za posjet ortodontu je dob od 7 godina. Pravovremenim dolaskom dijete dolazi pod nadzor ortodonta koji u slučaju rane potrebe za terapijom reagira odmah i time eliminira niz komplikacija koje dolaze kao posljedica neskladnog odnosa zubi i čeljusti, štetnih navika kao što su sisanje prsta, nepravilno gutanje i guranje jezika među zube te poteškoće u govoru.

Ortodont odabire kad je najbolji „tajming“ za pravilno usmjeravanje rasta i razvoja čeljusti u povoljnom smjeru.

Konačna izmjena mliječnih sa stalnim zubima u bočnom segmentu počinje otprilike između devet te završava s dvanaest godina (ovo je prosjek koji može varirati). Početak izmjene mliječnih zuba je idealan za početak mobilne ortodontske terapije. Ovaj tretman može trajati do kraja puberteta, kad se zadnji mliječni zub zamijeni stalnim i dok kosti lica još rastu.

Kako bi spriječili nepravilnosti, mi ortodonti vodimo proces nicanja zuba i pratimo proporcije čeljusti i donje trećine lica na koje možemo utjecati terapijom.

Ovo neće utjecati samo na položaj zuba i čeljusti, nego može također poboljšati tip gutanja i žvakanja te pomoći boljem zatvaranju usana. Rana terapija može djelovati na odnose čeljusti, pridobiti više prostora za trajne zube, izbjeći vađenje zuba, smanjiti mogućnost impaktiranih zuba, eliminirati sisanje prsta, guranje jezika i nepravilno gutanje ili poteškoće u govoru.

Kod djece se najčešće koriste mobilni aparatići u jednom komadu za korekciju odnosa čeljusti ili vanjske naprave: Aktivator, Bionator, Twin-block, Hedgir, Lingvalni luk, Delairova maska kod klase III…

Ovo je idealno vrijeme za početak ortodontske terapije kod djece. A može biti ohrabrujuće čuti da je sve u redu te da tretman nije potreban!


Dijagnostika

Kako bi napravili plan i odredili pravo vrijeme za početak terapije, koristimo dijagnostičke zapise (rendgenske slike, modele i fotografije). Na sljedećoj vam konzultaciji detaljno objasnimo svaki korak terapije. U ovoj vam fazi također objasnimo i različite opcije tretmana i opišemo moguće naprave.

Sve ovo zvuči kompliciranije nego što je ustvari. A što je najvažnije, ne boli!

ortodoncija-djeca-3

M.P. 12,2 godine

Zbijenost, palatinalno položeni gornji drugi sjekutići, a očnjaci visoko. Trajanje terapije 25 mjeseci.

A.J. 13,5 godina

Zbijenost zuba, izvađene su četiri "četvorke". Svi zubi lijepo poredani u skladan osmijeh. Trajanje terapije: 22 mjeseca.

M.J. 14,2 godina

Slabo razvijena gornja čeljust i zbijenost gornjih zuba, te desna impaktirana "trojka". Vidi se znatno povećanje širine gornjeg luka prije i poslije terapije.

ortodoncija-djeca-4

Terapija mobilnim napravama

Kod mobilnog aparata vrlo je važna suradnja i želja djeteta (ne roditelja) da ispravi svoje zube. Aparat se mora nositi najmanje 16 sati dnevno. Dok nije u ustima, drži se u kutijici koju dobijete u ordinaciji (nikako u vodi). Pravilo je da čisti aparat ide u čista usta tako da se aparat opere četkicom kao i zubi. Neki aparatići imaju vijak koji se okreće po uputi ortodonta.

Danas se često radi terapija u dvije faze, tako da se prvo mobilnim aparatima korigiraju čeljusni odnosi, a kasnije fiksnim se korigira položaj zuba.

Ne zaboravite donijeti aparatić na svaku kontrolu! Nemojte stavljati aparatić u maramicu jer bi ga netko mogao baciti i nemojte ga staviti u džep jer možete sjesti na njega pa će puknuti!


Headgear

Headgear je naprava koja se sastoji od prstenova cementiranih na prve trajne molare, šestice, te od luka koji ima dva dijela - jedan koji se umeće u tubice na prstenu i jedan koji ide izvan usta i za kojeg se prikači gumena traka koja ide najčešće oko vrata. Headgear je izvrstan aparat koji nam često pomaže izbjegnuti vađenje zuba.
Djetetu koje ima gornju čeljust previše naprijed pomaže zaustaviti pretjerani rast gornje čeljusti. U slučaju da je došlo do preranog gubitka mliječnih zubi, gornje šestice se pomiču naprijed i više nema mjesta za sve zube. U tom slučaju se moraju vaditi zubi ali ako se stavi headgear i dijete ga dobro nosi, šestice se vraćaju na svoje mjesto a zubi se lijepo smještaju u zubni luk.

Nakon terapije headgearom slijedi fiksna terapija. Ne zaboravite ponijeti headgear na svaku kontrolu!

ortodoncija-djeca-5

A.M. 14 godina

Izvlačenje impaktirane "trojke" gore lijevo (kirurškim putem se oslobodio zub, prilijepljen je "lančić" na taj zub te se izvlačio u niz). Nakon 2,5 godina terapije zub se smjestio na svoje mjesto.

M. Č. 15,5 godina

Zbijenost zuba, izvađena četiri premolara. Trajanje terapije 24 mjeseca.

L.B. 12,5 godina

Visoko postavljen i distopičan gornji desni očnjak, zub koji zadnje nikne nema mjesta. Terapija bez ekstrakcija, trajala 23 mjeseca.

ortodoncija-djeca-6
ortodoncija-djeca-7

Fiksne bravice

Kada niknu svi stalni zubi (oko 12 godine djeteta), vrijeme je za početak korekcije nepravilnosti uz pomoć fiksnih naprava. To su ortodontske naprave koje stomatolog postavlja na zube tehnikom lijepljenja, a sastoje se od prstenova ili tuba na molarima (kutnjacima), gumenih dijelova i bravica na svakom zubu. Bravice mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala. U bravice se postavlja žičani luk koji ima svojstvo elastičnosti i teži vratiti se u prvobitni položaj, pri čemu preko bravica pomiče zube. Žice koje se koriste u terapiji produkt su visoke tehnologije i omogućuju, uz bravice, precizno pomicanje zuba korištenjem vrlo blagih, biološki prihvatljivih sila.

S obzirom na to da ih pacijent ne može sam skinuti, zahtijevaju pomnije biranje hrane, rezanje hrane na manje komade, odličnu higijenu nakon svakog obroka te strpljenje i dobru suradnju s ortodontom.

Ako postoji nerazmjer u veličini čeljusti i zubi, potreban prostor dobiva se suvremenim metodama sužavanja i preoblikovanja zubi. Ekstrakcije se izbjegavaju u svim slučajevima za koje se čini da imaju potreban potencijal, a preciznost korekcije položaja zubi je visoka.

Pacijent može birati između estetskih (u boji zuba) i metalnih bravica, samoligirajućih ili konvencionalnih. Od estetskih razlikujemo keramičke i kompozitne te poliuretanske bravice.


Retencija

Nakon aktivne faze slijedi retencijski period koji traje još godinu dana, a ima za cilj zadržavanje zuba u novom položaju. Postoje razne vrste retainera: od prozirnih udlaga (Essix retainer), onih sa žičanim elementima (Whraparound retainer i sl.) do fiksnih žičanih nalijepljenih na unutrašnjim plohama prednjih zuba. Vrijeme nošenja je neograničeno, posebno ako pacijentu ostane neprikladna navika guranja jezika kod gutanja, disanje na usta i sl.

Retaineri su prozirne, mobilne bravice, pomoću kojeg zubi zadržavaju postojeće stanje. Moraju se nositi po preporučenom protokolu jer bi se zubi mogli vratiti u prvobitno stanje. Terapija još nije gotova!

Zapamtite: nosite retainer u ustima, ne u džepu.

ortodoncija-djeca-8

A.S. 8,5 godina

Drugi gornji sjekutići na nepcu, nedostatak prostora za smještaj zubi. Terapija prvo mobilna, a kasnije fiksna, uz ekstrakcije dva zuba gore.

L.M. 13,2 godine

"Izbačena" gornja čeljust i nepravilno postavljeni zubi, izvađena dva premolara gore. Trajanje terapije 18 mjeseci.

M.T. 13 god

Nedostatak mjesta za zube, izvađene četiri četvorke, trajanje terapije 2 godine.

naši pacijenti o nama

marko

"Hvala Vam, dr. Ivanković Buljan, divni ste sa svakim pacijentom. Oboje moje djece imaju odličan osmijeh zahvaljujući Vama! Vašu ću ordinaciju svugdje preporučiti. Najbolji ste!"

Marko, Split

testimonial-2 (1)

"Moja kćer sad se veselo smije, nema više srama ni u školskim predstavama i u druženju s prijateljima. Hvala cijelom timu Ortodental centra!"

Irena, Omiš