fbpx

posjetite nas | Strožanačka cesta 39B

pratite nas

U posljednje vrijeme postoji novi trend ispravljanja zuba u ortodonciji – riječ je o ortodontskim alignerima, tzv prozirnim aparatićima koji predstavljaju revoluciju u postupcima ravnanja zubi.

Izrađuju se posebnom kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom prema preciznim otiscima čeljsti. Program simulira terapiju te se za svaku fazu pomicanja zubi izrađuje nova udlaga koja pomiče zube u željeni položaj prema planu koji je odredio ortodont.

Prije početka terapije, moguće je u posebnom kompjuterskom pomaku vizualizirati pomake zuba i konačan izgled po završetku terapije, tako da pacijent odmah može vidjeti kako će izgledati na kraju terapije. Ovisno o složenosti terapije potreban je i različit broj alignera koji se nose 22 sata dnevno. Kada jedna udlaga napravi pomak za koji je dizajnirana, prelazi se na drugu i tako do kraja terapije.

Glavna prednost alignera leži u njihovoj nevidljivosti i eleganciji nošenja, a nedostatk im je što ovakav vid terapije nije za teže ortodontske nepravilnosti, nego za manje i srednje zahtjevne estetske nepravilnosti zuba. Većina ga ljudi uopće neće primjetiti jer je praktički nevidljiv.

PREDNOSTI ALIGNERA
Prozirni su i pomažu vašim zubima da se pomaknu u željeni položaj, bez ikakvih vidljivih elemenata, za razliku od konvencionalnih fiksnih aparatića sa bravicama.

Pomični su, pa ih možete skinuti i staviti kad želite

Efikasni su jer omogućuju najbolji mogući pomak u kratkom vremenu.

Udobni su jer su napravljeni od specijelne medicinske plastike koja savršeno prijanja na Vaše zube.

Bezbolni su jer su ugodni i savršeno prijanjaju na vaše zube.
Društveno prihvatljivi su jer se ne vide, a ravni zubi nisu estetski hit, nego važan dio zdravlja cjelokupnog organizma i njegovog normalnog funkcioniranja.
Nevidljivi aparatići se nose 22 sata dnevno, tijekom dana i za vrijeme spavanja.
Ne nose se kad jedete, prilikom pranja zubi i prema vlastitoj potrebi.
U većini slučajeva, uz pridržavanje ovih uputa, imat ćete savršen osmijeh za samo nekoliko mjeseci.
Važno je napomenuti da su sve naprave samo sredstvo kojim isključivo specijalist ortodoncije, zahvaljujući znanju i sposobnosti, dovodi do određenih pomaka zuba.

Doc dr sc Zorana Ivanković Buljan, dr med dent, specijalist ortodoncije