fbpx

posjetite nas | Strožanačka cesta 39B

pratite nas

Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknađivanjem zuba ili zubi koji nedostaju. Zubi koji se nadoknađuju moraju zadovoljavati funkcijske i estetske zahtjeve pacijenta. Protetika se danas odnosi na svako estetsko ili funkcionalno zbrinjavanje nedostatka zuba. Gubitak prirodnog izgleda zuba (lom, abrazija, promjene boja, karijes) možemo nadomjestiti pojedinačnim zubnim nadomjestkom u obliku zubnih kruna ili ako je u pitanju gubitak više zuba (izvađeni zubi) onda rehabilitaciju vršimo zubnim mostovima. Zubna protetika ovisi o nizu čimbenika pa je najbolje informirati se kakva je protetika potrebna i koje su opcije sve moguće (funkcija, estetika, dugotrajnost).

pošaljite upit

Zamijenite zube koji nedostaju

protetika-1

Metal-keramičke krunice

Metal-keramičke krunice i mostovi danas su standard u stomatološkoj protetici po čvrstoći i dugotrajnosti, zadovoljavajućoj estetici i funkciji, a financijski su najprihvatljivije rješenje za oralnu rehabilitaciju.


Cirkon oksidna keramika

Cirkon oksidna keramika odlikuje se iznimno visokom čvrstoćom i dimenzijskom stabilnošću, izvrsne biokompatibilnosti (ne uzrokuje alergije i reakcije okolnog tkiva) i odlične je estetike (cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i bijele je boje, naspram metala kod metalno-keramičkih rješenja gdje dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz gingivu).

protetika-2

protetika-3

Potpuna keramika

Potpuna keramika najprihvatljivije je rješenje za savršenu estetiku prednjih zuba. Ona svojom bojom, translucencijom, opalescencijom, transparencijom i flourescencijom najvjernije dočarava sva optička svojstva pravog zuba.


Ljuskice

Ljuskice (navlake, eng. veneers) keramičke su navlake na prednjim zubima i imaju prije svega estetska obilježja. Indikacije za ljuskice su oštećeni ili otkrhnuti zubi /trauma ili abrazija/, zubi oštećeni karijesom, pigmentacija zuba koja se ne može riješiti izbjeljivanjem, za zatvaranje dijastema (razmaka) između zuba ili jednostavno ako želite ljepši osmijeh. Bruse se lagano samo prednje plohe zuba na koje se kasnije lijepe keramički izrađene ljuskice koje nisu deblje od 0,5 mm.

protetika-4

protetika-5

Mobilna protetika

Kod velikog gubitka zubi, najjednostavnija zamjena za prirodne zube je zubna proteza. Parcijalne proteze se koriste kod gubitka manjeg broja zuba, dok kod potpune bezubosti zube nadomještamo totalnim protezama. Totalne proteze i parcijalne zubne proteze najčešće radimo iz ekonomskih razloga jer je mobilni protetski rad višestruko povoljniji u odnosu na fiksne protetske radove. Prednost zubnih proteza je njihova cijena i jednostavnost izrade. Kod potpunih proteza odnosno totalnih proteza uvijek postoji nedostatak elementa za fiksaciju koji mogu učvrstiti, a time i povećati njenu stabilnost. Navikavanje kod nekih osoba na mobilnu protezu je sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje.


Zubne proteze na implantatima

Zubne proteze na implantatima su pričvršćene na prethodno ugrađene implantate. Kod takvih proteza sve nedostatke i probleme oko stabilnosti rješavamo implantatima. Lagano se skidaju i jednostavno se održava higijena.

protetika-6

naši pacijenti o nama

marko

"Hvala Vam, dr. Ivanković Buljan, divni ste sa svakim pacijentom. Oboje moje djece imaju odličan osmijeh zahvaljujući Vama! Vašu ću ordinaciju svugdje preporučiti. Najbolji ste!"

Marko, Split

testimonial-2 (1)

"Moja kćer sad se veselo smije, nema više srama ni u školskim predstavama i u druženju s prijateljima. Hvala cijelom timu Ortodental centra!"

Irena, Omiš