...

Ordinacija Ivankovic

ZAŠTO IMAM ZADAH U USTIMA

neugodan zadah iz usta

Imam zadah ili bar mislim da ga imam pa mi je neugodno ići stomatologu!?

Stomatolog je prijatelj Vas i Vaših ustiju! Zadah iz usta (Foetor ex ore ili Halitosis) znak je nekog oboljenja u ustima ili izvan njih, a može biti privremen i trajan.


Češće prati upalne procese u ustima nego što je prateći znak bolesti tijela. Kad je normalan, dah je nenametljivog mirisa. Promjenjljiv je i ovisi o dobu dana, količini izlučene sline u ustima, vrsti bakterijske flore, čistoći usta, fiziološkim procesima (menstruacija, trudnoća, menopauza), starosnoj dobi.


Ujutro je miris teži nego tijekom dana, a rezultat je normalne, veće suhoće usta noću, dodatno pojačane u osoba koje noću spavaju otvorenim ustima, što zbog začepljenog nosa, što zbog hrkanja, a što zbog upaljenih sinusa. Suhoća ustiju prati i bolesne žlijezde slinovnice, menopauzu, uzimanje antidepresiva, nalazimo je u pušača, alkoholičara, ljudi neredovite ishrane.


Raspadni produkti, što epitelnih stanica, što ostataka hrane (masti i proteini!), čiste se iz probavnog trakta nošeni trepetljikama sluznice prema korijenu jezika, odnosno prema ustima, otpuštajući pritom, u suhoj sredini tijekom noći plinove truljenja.


Neugodan miris može biti tipičan za neku bolest: neugodni voćni miris i miris na aceton je pojava u šećeraša, na mokraću i amonijak u oboljelih od bubrega, metalan u trovanja olovom i živom, teški ustajali miris zemlje kod bolesne jetre, miris na trulež se javlja kod ulceronekroznih stomatitisa, parodontopatija, kod rana nakon vađenja zuba, šarlaha…


Važno je utvrditi radi li se o neugodnom mirisu uzrokovanom stanjem u ustima ili je on znak neke bolesti izvan opsega stomatološke specijalnosti.


To možemo i sami ispitati: jedan je način da poližemo zapešće ruke, pričekamo par trenutaka da se ono osuši i tada pomirišemo kožu na tom mjestu, ukoliko nije neugodno, vjerojatno nam nije ni miris iz usta neugodan; drugi način razlikovanja je uz pomoć Brening-ove metode mirisanja daha: pacijent duboko udahne zrak, stisne jako usta i puše kroz nos pa, ako se ne osjeti neugodan miris, znači da ne postoje uzroci izvan ustiju; ukoliko da, najčešći uzroci su bolesti dišnog trakta (sinusitis, angina, upala pluća…); neugodan se miris može izdahnuti putem pluća, a da su dišni organi zdravi: mirišljave supstance neke hrane (lako hlapljiva ulja), nakon što se ona probavi, ulaze u krvotok da bi se izlučile putem dišnog sustava, npr. luk, češnjak, alkohol, preparati joda, kloral hidrat; zanimljivo je, a zbog boljeg razumijevanja, a time i lakšeg otklanjanja te neugode, miris od te hrane ne dolazi od ostataka zadržanih u ustima niti u želucu već zbog njihova puta izlučivanja preko pluća. 

To u praksi znači da se miris te hrane ne uklanja pranjem zubi! Miris će se zadržati od nekoliko sati pa do cijeli dan, odnosno, dok ga tijelo ne izbaci. 

Kod bolesti probavnog trakta (gastritis, čir) neugodan miris izlazi na usta, kod povrata želučane kiseline iz želuca (refluks), a kratkotrajan se pojavljuje u trenutku pretjeranog straha (suha usta!), kod dehidratacije (visoka temperatura, povraćanja, proljevi), upale dišnog sustava, a u djece, rijetko, ali ipak valja misliti i na kakvo strano tijelo u nosu, dospjelo tamo iz njegova okruženja (grašak, dio igračke).


Oralni uzroci su češći: 

  • nedovoljna higijena usta (anaerobne bakterije proizvode sumporne spojeve koji mirisom podsjeća na pokvarena jaja), svi prostori koji pogoduju ‘lošim’ bakterijama kao što su kariozne šupljine zubi, međuzubni prostori bez zubne papile, neočišćeni, iskrivljeni zubi (teže dostupni četkici zbog svojih podminiranih stijenki), 
  • džepovi, ortodontski aparatići, protetski radovi, hipertrofija jezičnog pokrivača, bolesti

Gingive i Parodonta.

Terapija: otkloniti uzrok!


Ukoliko je uzrok u ustima, stomatolog će ga, uz Vaše sudjelovanje, uspješno otkloniti. Ukoliko je uzrok glad ili loša higijena usta ili navika pušenja ili pijenja alkohola: sami ćete ga ukloniti ukoliko prestanete s tim; u slučaju suhoće u ustima, uzimajte nešto kiselo što potiče stvaranje sline: jogurt, kiseli sokovi (limunade), gume žvakaće bez šećera, poznati su i neki začini u hrani koji osvježavaju dah (komorač, klinčić, anis, kardamon, menta, matičnjak, svježi peršin (još su stari Rimljani žvakali grančicu svježeg peršina ili listiće metvice da bi zasladili dah – jer zeleni pigment klorofil osvježava!) 

U indijskim restoranima se i danas služi kandirana mješavina sjemenki anisa, komorača (kopra) i vode koje žvakanjem osvježuju dah i 20-tak minuta); par kapi ulja mente na jezik, takodjer je od pomoći. 

Hranite se zdravo: obilje svježeg voća i sirovog lisnatog povrća (jabuke, naranče i celer) koristi Vašoj probavi, a time i Vašem dahu; nekima je pomoglo prije svakog obroka što su popili čašu čaja od kantariona (gospina trava) obogaćenog s dodanih 20 kapi propolisa. 

U slučaju jake suhoće dolazi u obzir umjetna slina. Čuvajte se vodica za usta, sadrže alkohol koji isušuje usta i onda se za kratko opet vrtimo u krugu, a nismo ništa riješili… 

U slučaju sumnje u neku bolest tijela, dobro ju je otkriti prije nego poslije pa je potrebno otići – liječniku.


Izrazito je važno održavati dobru čistoću ustiju i preventivno i u istjerivanju zadaha: uvečer, kažu, dobro je ispirati i do pet minuta usta i grlo čašom čaja od kadulje. Kod upala gingive, parodonta, dobar je dezodorans za ispiranje usta 3% hidrogen. Dobra su i sredstva koja u sebi sadrže timol, sastavni dio ulja iz biljke majčine dušice/ dezinfekcija!

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.